Regisztráció | Elfelejtett jelszó?  |  Felhasználónév    Jelszó      

Vidd haza a Dark Angel-t!Rendeld meg a Before the Dawn-t a Bookline-tólRendeld meg a könyvet eredeti nyelven!

1.607,-

Vidd haza a Dark Angel-t!Rendeld meg a Skin Game-et a Bookline-tólRendeld meg a könyvet eredeti nyelven!

1.607,-

Vidd haza a Dark Angel-t!Rendeld meg az After the Dark-ot a Bookline-tólRendeld meg a könyvet eredeti nyelven!

1.406,-

- 2007 október 20 szombat
szerzõ: X5-494 Szerzõk listája Email tartalom Nyomtatás tartalom {PDF=pdf file létrehozása tartalom^plugin:content.24}
kategória: Manticore

Egy manticoreA mantikor egy mitológiai teremtmény. A kimérák egyik fajtája, amelynek emberi feje - sűrűn ábrázolják szarvakkal, szürke szemekkel, három sor fém foggal, és üvöltésre tátott szájjal - (néha vastag vörös bundájú) oroszlán teste és skorpió vagy sárkány farka van, amelyből képes mérgező csápok kilövésére, hogy megbénítsa az áldozatát. Nagyritkán ábrázolják szárnyakkal is. A méretét általában az oroszlán és a ló közé teszik.
A mantikor perzsa eredetű, emberevő állat (a nevében a "martya" embert, a "xvar" aludni-t jelent). Az európai mitológiába Ctesias feljegyzésének köszönhetően került át. Ctesias a perzsa királyi udvar orvosa volt Artaxerxes idején, a Krisztus előtti negyedik században. Az Indiával kapcsolatos írásai között utalt az állatra, amivel egy időre megosztotta a görög természettudósokat, de a manticore végül megmaradt legendának.
A mantikor kifejezés a latinból származik, a görög eredetije a mantikhoras volt, ami egyébként félrefordítás a perzsa martya (ember) és khvar (enni) szavakból, ezzel is erősítve az állat emberevő mivoltát. A romanizálódott görög Pausanias, a Görögország leírásában felidézi, hogy látott ugyan különös állatokat, de azt is hozzáteszi, hogy: "A fenevad amit Ctesias az Indiáról írt feljegyzései között martichoras-ként nevezett meg, és amit a görögök egyszerűen csak emberevőnek hívnak, véleményem szerint a tigris lehet. Bár a leírások szerint ennek három sor foga, valamint tüskés végű farka van, hogy megvédje magát a közelharcban és amivel képes távolról is sérüléseket okozni, véleményem szerint az egész történet nem több egy mendemondánál, amit az indiaiak terjesztenek, hogy tudják mivel indokolni a fenevaddal szemben érzett határtalan félelmüket."
Az idősebb Plinius nem osztotta Pausanias szkepticizmusát. Ő Arisztotelész természetrajzával értett egyet, amelyben említést tesz martichoras-ról - tévesen "manticorus"-nak fordította, később így került át az európai nyelvekbe - az állatok leírásai között a Nautralis Historia-ban. Plinius könyve széles körben terjedt el és feltétel nélkül hittek benne egészen a középkorig, addig viszont a mantikor feltűnt több bestiáriumban (erkölcsi célzatú középkori vadállatmesék gyűjteménye).
A XVI. században a mantikor végre a címerekben is szerephez jutott, és hatással volt néhány manierista alkotásra - általában karietidák (épületeket díszítő szobrok, vagy félszobrok) készültek róla, de azért akad néhány festmény is - sőt ez alapján alakult ki a XVII-XVIII. századi francia szfinx ábrázolás is (hatalmas kiméra gyönyörű női arccal).
Napjainkban a mantikorról szóló híresztelések még mindig élnek Ázsia őserdeiben, legfőképp Indonéziában. A szóbeszéd szerint egy harapás, vagy akár egy egyszerű karmolás a mantikortól azonnali halálhoz vezet. A bestia aztán felfalja az egész áldozatát, beleértve a csontjait is. Ha valaki nyomtalanul eltűnik, a helyiek rögtön a mantikort vélik az eset mögött.
A mantikort ismerik még "manticora", és "mantichor" néven is, valamint a népi etimológika szerint, úgy is, mint "mantiger" (embertigris).
Az okkultista köröket leszámítva a nyugati világ számára a mantikor azonban megmaradt mitológiai teremtménynek, úgy mint az unikornis, vagy a hárpia.
Testvéroldal
Dead Like Me Hungary
Friss fórum
Re: Filmek
Írta: kekhalal
14 márc 28 : 14:50

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: kekhalal
14 márc 16 : 14:37

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: sgtGiggsy
14 márc 14 : 03:21

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: kekhalal
14 febr 27 : 12:26

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: Ylorian
14 febr 01 : 22:41

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: Kecsege
13 ápr 18 : 21:26

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: kekhalal
13 ápr 12 : 10:51

Re: Sötét angyal 2. évad csevegő
Írta: Kecsege
13 márc 12 : 01:27

Hozzászólások
[Hírek] Spamáradat
Beküldte kekhalal - 13 máj 08 : 08:04
[Hírek] Spamáradat
Beküldte sgtGiggsy - 13 máj 06 : 16:12
[Hírek] Spamáradat
Beküldte kekhalal - 13 máj 05 : 10:09
[Letöltés] Sötét Angyal - Génjátszma
Beküldte deffiant - 13 febr 07 : 19:46
[Hírek] Gratuláció
Beküldte kevice - 11 júl 03 : 14:24
Online
vendég: 11, tag: 0 ...

legtöbb 72
(tag: 0, vendég: 72) - 16 júl 17 : 09:56

Tagok: 4523
Legújabb tag:
Születésnaposok
Mai születésnaposainknak gratulálunk!
djdodo
szapyneo
rachelke23
zsolt800919
atfatf
MSE
isti140
Németh Barbara


Következő születésnapok
09/20 Joey
09/20 valami
09/20 jancsi
09/20 dome1
09/20 kiczel